Križice – Šolta

Thursday, 12 December 2013

Penjalište ”Križice” zajednički je projekt TZO Šolta i tvrtke Vrač Tehnike d.o.o. iz Zagreba o kojem se raspravljalo već nekoliko godina jer se južna strana Šolte pokazala idealnom za ovakvu ponudu aktivnog turizma.
Sredinom 2012. godine TZO Šolta je projekt aplicirala na natječaj Hrvatske turističke zajednice, a po odobravanju sredstava penjalište je izrađeno u roku od mjesec dana. Hrvatska turistička zajednica snosilo je preko 80% troškova ovog projekta te im ovim putem zahvaljujemo na podršci. U daljenjem tekstu je opis penjališta i smjerovi.
OPIS
Penalište se nalazi na južnoj strani otoka u predjelu Križice iznad mora sa fantastičnim pogledom na pučinu te otoke Brač, Hvar i Vis. Iako je stijena iznad mora, smjerovi nisu do same površine, jer se na cca 4m nalazi polica na kojoj se može stajati. Također napravljen je i “gelender” (fiksno uže) po kojemu se može priječiti i pristupiti smjerovima sa donje strane te kao fiksna točka za samoosiguranje penjača koji osigurava partnera.
PRISTUP
10 min autom, 20 min hoda
Iz centra Grohota pored velike cisterne ravno makadamom prema jugu (počinju putokazi koji vode do parkinga) kod velike cisterne desno zatim lijevo na prvom i drugom križanju, pa do kraja ceste do proširenja. Ovdje je dovoljno mjesta za okretanje auta te za parkiranje dva do tri automobila, a moguće je ostaviti auto i pedesetak metara prije. Makadam je vrlo dobre kvalitete te je prohodan za svaki osobni automobil, a od asfalta (centar Grohota) do parkinga se vozimo oko 3,5km.
Dalje pratiti veliki suhozid ulijevo te kod kamene kuće srušenog krova sa cisternom skrenuti desno. Ovdje počinju oznake u obliku kamenih čunjeva te oznaka crvenom bojom na stijenama i drveću. staza vijuga labirintom suhozida i kamenih putova generalno prema jugu, jednim dijelom prelazeći preko prokrčene livade niskog raslinja, a dalje opet suhozidima do ruba stijene. Tu se nalazi jako zgodno “zen” drvo sa lijepom policom od iglica i trave u hladu i spod velikog suhozida za odmor.
Donosimo i nekoliko karakterističnih GPS koordinata za pristup:
Lat. Long.
Parkiralište N 43° 22′ 19” E 16° 16′ 34”
Skretanje s glavnog puta (kod kamene kućice) N 43° 22′ 15” E 16° 16′ 40”
Veliki kameni zid prije spustanja na livadu N 43° 22′ 10” E 16° 16′ 40”
Stijena N 43° 22′ 3” E 16° 16′ 37”

OPREZ! Moguće je da lokalni maslinari poruše kamene čunjeve ili sakriju kamenjem oznake na stijenama pa je potreban dodatni oprez pri odabiru puta!
Na rubu stijene se nalaze oznake crveno obojanih čunjeva te strelice na stijeni, kao i oznake pored pripremljenih sidrišta za “absajl” (spust užetom) za ulaz u smjerove. Također je pripremljeno fiksno uže sa drveta do gornjeg sidrišta smjera br. 1 za pristup odozgora smjerovima 1-3, te kratko fksno uže za pritup smjeru br. 9 kojega se može otpenjati ili se spustiti do donjeg “gelendera”.
Za spust sa gornjih absajl sidrišta do dna stijene dovoljno je 60m uže.
O STIJENI
– Južno orijentirana, 20 m visine, blago prevjesna do okomita
– Stijena je širine 40-tak metara vrlo kvalitetni vapnenac, okomita ili blago prevjesna (oko 2m na 20m visine)
– Hvatišta su vrlo raznolika: poličice, sige, rupice…
– Prijentacija: jug-jugozapad
– Mogućnost penjanja: tokom cijele godine, s obzirom na južnu orijentaciju ljeti je preko dana prevruće. Od bure je zaštićena potpuno, a za jakog juga puše samo u vršnom dijelu, dok je zbog amfiteatralnog oblika u donjem i središnjem dijelu u zavjetrini. Nakon kiše hvatišta su suha vrlo brzo.
SMJEROVI
visine 20m, za neke je potrebno i 12 kompleta
1. Maslinica 4
2. As mintas 6b
3. Gornje selo 7b
4. TZ Grohote 6c
5. G. Mladen je profesor dobar 7a+/b
6. Izvoiš timi 7a
7. Šoltanka 6a+
8. Buharica 5c
9. Hlače s mirisom ružmarina 4
Postavljač smjerova garantira da je za opremanje korišten materijal najviše kvalitete primjerene za izuzetno oštre uvjete (inox), te da su poštivani svi sigurnosni standardi za izradu smjerova koje propisuje Komisija za sportsko Hrvatskog planinarskog saveza i Hrvatska gorska služba spašavanja.